CJE Brăila


Cum te implica în CȘE / CJE?

Implicarea în viața civică este fundamentală pentru progresul comunităților din care facem parte. Dacă ești un tânăr curios și motivat, probabil te întrebi: "Cum pot contribui la o schimbare pozitivă?" În acest caz, structurile Consiliului Elevilor sunt create special pentru tine.

Inițiativa reprezentării începe de la nivelul fiecărui individ dornic să aducă o îmbunătățire, extinzându-se către echipe formate din membri proveniți din diverse colțuri ale țării, care reușesc să influențeze cu adevărat domeniul educațional. Planurile de acțiune la care poți contribui sunt categorizate în următoarele moduri:

Adunarea generală a Consiliului Școlar al Elevilor

Reprezentantul unei clase – ,,șeful de clasă”- participă la ședințele AG CȘE lunar, unde are drept de vot și este activ în luarea deciziilor. Mai mult, este liantul între elevii unei clase și Consiliul Școlar al Elevilor.

Consiliul Școlar al Elevilor - Biroul executiv (& departamentele)

În fiecare toamnă, în luna octombrie, are loc sesiunea ordinară de alegeri pentru Consiliul Școlar al Elevilor (atât pentru funcțiile din Biroul Executiv, cât și pentru departamente). Acest moment reprezintă o oportunitate semnificativă pentru a te implica în mod activ în mișcarea de reprezentare! În cadrul acestui proces, vei coordona diverse activități școlare, vei iniția evenimente și proiecte, vei menține o comunicare constantă cu CJE și vei mediere disputele apărute la nivel școlar. Pentru a candida în Biroul Executiv al Consiliului Școlar al Elevilor, este necesar să completezi un formular de candidatură împreună cu anexele corespunzătoare. Candidații pentru funcțiile de directori de departamente vor completa, de asemenea, același formular și vor susține un discurs în cadrul Adunării Generale.

Consiliul de Administrație

Dacă ai împlinit 18 ani, poți duce reprezentarea elevilor din liceul tău la un alt nivel, printre direcțiunea și profesorii voștri! Rolul elevului din Consiliul de Administrație este unul esențial, având drept de vot la masa la care se iau decizii în legătură cu unitatea de învățământ, vizând direct elevii. Reprezentantul în Consiliul de Administrație va trebui să reprezinte interesele colegilor lui la toate ședințele organizate, păstrând legătura constant cu Consiliul Școlar al Elevilor. Alegerile pentru această poziție se desfășoară în luna septembrie, anual.

Consiliul Județean al Elevilor Brăila - departamentele & Biroul de Presă & voluntarii

Prima etapă a interacțiunii cu CJE, pentru cei care doresc să se alăture echipei, are loc aici. Indiferent dacă îți dorești să participi punctual la evenimente (prin intermediul Biroului de Presă sau echipei de voluntari) sau să te specializezi într-un anumit domeniu (departamentele CJE), înscrierile sunt deschise periodic! Procesul de aplicare pentru Biroul de Presă sau echipa de voluntari este simplu și accesibil (formular de înscriere, interviu sau probă practică). În cazul în care alegi să candidezi pentru poziția de director de departament în cadrul unei sesiuni de alegeri, vei avea oportunitatea să participi la toate ședințele Biroului Executiv al CJE și să preiei atribuții care nu sunt exclusiv legate de postul respectiv. Candidatura pentru funcțiile de directori ai departamentelor presupune completarea unui formular de candidatură, a anexelor corespunzătoare și a unui CV.

Consiliul Județean al Elevilor Brăila - Biroul executiv

Funcțiile executive din cadrul CJE presupun o responsabilitate crescută, dat fiind volumul considerabil de muncă și diversitatea ariilor de acțiune. Cum arată o săptămână tipică pentru noi? Participăm la întâlniri cu parteneri și sponsori, menținem contactul cu instituțiile publice active în educație, lucrăm la proiecte dedicate elevilor, gestionăm prezența noastră pe rețelele de socializare și susținem activitățile consiliilor școlare ale elevilor în demersurile lor. Aici, abilitățile tale pot fi perfecționate în timp ce contribui la o schimbare reală în mediul școlar. Dacă îți propui să atingi cote mai înalte, avem vești bune! Președintele și vicepreședinții Consiliului Județean al Elevilor Brăila sunt membri cu drept de vot în Adunarea Generală a Consiliului Național al Elevilor, implicându-se la nivel național în procesul decizional. Alegerile pentru aceste funcții, în sesiunea ordinară din luna noiembrie, sunt completate ulterior cu alegeri în sesiuni extraordinare pe parcursul anului. Candidatura pentru aceste posturi presupune completarea formularului de candidatură și a anexelor corespunzătoare, depunerea unui plan de acțiune, a unei strategii de dezvoltare și a CV-ului. De asemenea, trebuie să demonstrezi că ai ocupat o funcție în cadrul Biroului Executiv al Consiliului Școlar al Elevilor prin intermediul procesului-verbal al sesiunii în care ai fost ales sau, în cazul în care nu ai ocupat o astfel de poziție, prin delegația din partea Adunării Generale a CȘE pentru a candida.